Humanitärt bistånd till
Lettland, Belarus och Ukraina

Allt material sorteras på KÅS och packas, registreras och lastas av våra medarbetare. I mottagarländerna finns en struktur för utdelandet som sker via sociala grupper och i samarbete med socialförvaltningen på orten. Dessutom bidrar vi med ”soppkök”, skolmaterial, och olika behov för professionell verksamhet, bland annat en ambulans till Belarus. Alla bidrag tas tacksamt emot, även ekonomiska. Det mesta av dessa varor har återanvänds eller tagits tillvara på detta sätt. Det är vi tacksamma för. I regel används trailers från Litauen som därmed fått en returlast på väg till sitt hemland.


Exempel på insatser

Vi har bland annat skickat en ambulans, symaskiner, skomakarutrustningar och frisörstolar. Sådant vi får in på KÅS försöker vi placera i våra länder med avsikt till egen försörjning - blöjor, sjukvårdsmaterial, hygienartiklar, skolväskor, babypaket etc. I våra mottagarländer finns det sociala grupper som försöker se hur människor har det runt i det område man arbetar- att skicka listor som vi plockar ihop och det kommer till nytta. Cyklar- för att ta sig till skolan, affären eller arbetet. Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.

Lettland

1992 började vi ett samarbete med Baptistförsamlingen i Daugavpils som ligger i sydöstra hörnet i Lettland, ca 22 mil från Riga. Vi skickar regelbundet hjälpsändningar till Lettland. Församlingen sköter utdelningen av kläderna, de samarbetar också med socialen i Daugavpils. Församlingen åker också till samhällen runt Daugavpils, där de delar ut kläder och skor. Ca 80 barn och vuxna får mat en gång i veckan, varje måltid kostar ca en dollar per portion. 

Kraslava

Kraslava är en kommunhuvudort i Lettland. Den ligger i kommunen Krāslavas Rajons, i den sydöstra delen av landet, 250 km sydost om huvudstaden Riga. Krāslava. Här bor ca 11 088 personer.

Kort fakta om Daugavpils

Daugavpils är Lettlands näst största stad, belägen i sydöstra landsdelen, cirka 220 km från Riga. Här bor ca 80 000 personer.

Här kan du få mer information om Daugavpils

 

Vill du åka med?

Vi besöker både Lettland och Belarus regelbundet och har kontakt med våra vänner där. Vi reser oftast med minibuss. Hör av dig till Arne på telefon
070-587 28 82 så får du veta mer.
Vi tar gärna upp ditt önskemål för kommande resor.


Belarus

Sedan 1993 har vi ett samarbete med en liten Pingstförsamling i Kamenets och några år senare även med Pingstförsamlingen i Voiskaya några mil därifrån. Båda dessa samhällen ligger i sydvästra hörnet av Belarus. Våra lager finns både i Kamenets och i Voiskaja där vi lossar våra sändningar och församlingarna tar hand om hjälpen för vidare utdelning. Ungefär 250 kubikmeter kläder per år skickas till församlingen som i sin tur delar ut dessa i närområde, med en omkrets av ca 10 mil.


Ukraina

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, den 24 februari 2022, startade vi en insamling. Vi fick in mycket kläder och hygienartiklar samt pengar. Det blev ett fantastiskt gensvar från allmänheten.

Tillsammans med Barnens ambassad i Eskilstuna skickade vi två små transporter. Redan en vecka efter att kriget startade var vi med och finansierade hjälptransporter från Daugavpils till olika orter i Ukraina.

10 maj 2022 öppnade Återvinningen två rum med kläder och andra förnödenheter till flyktingar som har kommit till Kungsör från Ukraina.
Vi hade öppet två förmiddagar i veckan. Allt delades ut gratis. Denna möjlighet fanns till och med 15 september 2022.

 

240 kubikmeter

Kläder, sängkläder, sängar etc. som via Daugavpils och Kraslava nått fram till människor i Ukraina.

Bilder från när minibussen packades i Kungsör med bland annat matpaket som sedan nådde fram till behövande.

När vi var i Daugavpils kände vi Guds omsorg om oss många gånger, både genom personer från lokala kyrkan i Daugavpils, såväl som från er! Vi har fått grejer som ni har skickat till oss, möbler, porslin och ekonomiskt stöd. Tack vare detta kunde vi utrusta vår lägenhet, samt köpa andra nödvändiga saker för att bo i denna lägenhet.

Familjen Goncharovi - från Ukraina, men som nu bor i Lettland.

Paket till behövande


Vi skickar regelbundet matpaket och babybaket till behövande i Lettland. I december varje år skickar vi även julklappar där alla barn får liknande innehåll. Välkommen att bidra med ditt paket!


Julklappar

Det här ska varje paket innehålla
Kritor/färgpennor 12-pack * pennvässare (gärna dubbel) * ritblock/kollegieblock A5 * godispåse 200-300 gram (ej lakrits) * gosedjur 20 cm * leksak * tandkräm normaltub * tandborste (efter ålder) * tvål * reflex /relexväst – ungdomar från 11-16 år: tandborste, tvål, tandkräm, godispåse samt något smycke, kollegieblock A5,deodorant eller sådant som passar för ungdom samt en personlig hälsning på engelska.

Babypaket

Det här ska varje paket innehålla
1) Täcken ( ej stickat) 2) Sängkläder 3) Handdukar 4) Tvål 5) Napp 6) Blöjor (3-5 st) ej tyg 7) Nappflaska 8) Body stl 56-62 9) Stickade mössa, jacka, sockor B) Mycket av det som är i babypaketen behövs också när barnen kommer hem. Vi önskar därför mer av dessa saker men INTE inpackade som babypaket. De kan med fördel läggas i olika lådor som kan tas fram för det behov som finns. C) Det finns stort behov av stickade saker till både barn och vuxna: Sockor Tofflor Vantar Scarfar Tröjor Mössor D) Sängkläder Örngott 50×50 , 60×40


Matpaket

Bidrag till MATPAKET kan du skicka in på vårt bankgiro
5165-7559 eller Swish 123 653 87 06.

Varorna köps in på orten där de delas ut för att gynna den lokala handeln. Paketen innehåller basmatvaror såsom socker, pasta, ris, olja, mjöl med mera. Varorna delas ut till de familjer som bäst behöver.

Ett matpaket kostar ca 150:- i den lokala handeln.

Inför varje jul skickar vi pengar till både Lettland och Belarus vilka räckte till ca 200 paket. Arbetet sker genom våra sociala grupper som känner till de lokala förhållandena. Grupperna får själva bestämma innehåll i paketen. De familjer som behöver mer kan få fler paket. 

 

Exempel på babypaket.

Har du frågor?
Skicka ett mejl till oss: info@secondhandkungsor.se
eller ring 0227- 149 90