Skip to content

”Nollan”

Den här tiden på året, i anslutning till internationella kvinnodagen, brukar vi bjuda in till Afternoon tea – en eftermiddag då vi på olika sätt berättar om ämnet människohandel/trafficking. I år kommer vi tyvärr inte att bjuda in till Afternoon tea, men den här veckan vill vi ändå belysa ämnet.

————–

Internet är bra på många vis. Man kan snabbt söka information, man kan hålla kontakt med släkt och vänner och mycket, mycket mer. Men där finns också faror. Tyvärr luras helt vanliga barn och ungdomar till att bli utnyttjade. Och ännu lättare är det för förövaren nu när de flesta barn och ungdomar har en egen telefon i fickan… Läs dessa tips och prata med ditt barn:

Så pratar du med ditt barn om gromning *:
– Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
– Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
– Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
– Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
– Be barnet berätta för dig om en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

För att prata med ditt barn om hur man agerar på nätet kan du ta hjälp av Caroline Engvalls böcker om Noelia. Noelia, som även kallas Nollan, är 9 år och funderar mycket över livet. Hon känner sig lite annorlunda men så träffar hon Wilma på nätet. Wilma är allt hon behöver i en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår allt – till skillnad från mamma. Allt Nollan vill är att Wilma ska tycka om henne så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv så gör hon det.

Läslandet har dramatiserat boken:

Nollan och nätet del 1 – Noelias hemlighet https://www.youtube.com/watch?v=2kPGLU51RcA

Del 2 https://www.youtube.com/watch?v=B9LijjCcdqU

————–

* Vad är gromning?

Gromning innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten på nätet. Den första kontakten sker ofta på sociala medier eller digitala spel. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt.

Genom bekräftelse, mutor, utpressning eller rena hot försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år

Om du är utsatt för gromning tänk på att anmäla så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid. Spara information som chattar och meddelanden. Det kan bli viktiga bevis. Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Källa: Polisen