Skip to content

30 år av samarbete

I oktober 1992 (för 30 år sedan!) åkte en grupp representanter från Centrumkyrkan i Kungsör till Daugavpils i sydöstra Lettland. Det blev starten på det hjälparbete som vi fortfarande finns med i i främst Lettland och Belarus. Efter den resan har det blivit otaliga resor österut, både personresor och hjälpsändningar. Arbetet har växt, människor på fler orter får del av hjälpen från Sverige.

Några år senare, 1996, startades Kungsörs Återvinning & Secondhand, en missionsstation där skänkta saker tas emot för att skickas vidare till människor som behöver hjälp eller för att säljas i Secondhandbutiken för att finansiera hjälpverksamheten.

Under dessa 30 år har vi fått vara med om så mycket. Vi har fått sätta upp ca 30 tandkliniker på olika platser i Östeuropa. Vi har haft tolv Tjernobyllägret på Lärsätersgården för 308 olika barn från främst Belarus. Vi har visat utställningen ”Från dröm till mardröm”, en utställning om människohandel, på universitetet i Daugavpils. Vi har kunnat ge bidrag till barnläger, kyrkbyggen och renoveringar av privata hus och lägenheter. Vi har skickat hjälpsändningar med kläder, möbler och andra förnödenheter.

Hjälpen från Sverige har för många varit skillnaden mellan att bara överleva och att faktiskt kunna leva.

Ett stort tack till er alla som har skänkt saker och till er som handlar i vår Secondhandbutik.